Heel je oude (relatie)wonden

Iedereen neemt een rugzak mee een relatie in. Een rugzak gevuld met (pijnlijke) ervaringen die bijvoorbeeld vroeger thuis, op school en in eerdere relaties hebben plaatsgevonden. Bij de één is de rugzak zwaarder dan bij de ander, maar of je veel trauma’s hebt meegemaakt of een goede jeugd hebt gehad, iedereen maakt dingen mee in het leven die mee de relatie in gaan. 

Vaak wordt deze rugzak in een liefdesrelatie open getrokken. Je triggert elkaar en dat doet pijn. Die pijn activeert een overlevingsmechanisme die destructief is voor jullie verbinding en de veiligheid en vertrouwen tussen jullie. 

Relatieproblemen oplossen
Twijfels over je relatie

Als je er bewust mee leert omgaan, is dit een heel mooi mechanisme. De triggers worden dan ineens een kans om oude pijn te helen en los te laten. Zo zal jullie verbinding juist verdiepen en het vertrouwen groeien. 

Helaas leert bijna niemand van z’n ouders of op school hoe relaties werken, laat staan hoe je omgaat met triggers over en weer.

En dit is wat ik in mijn eigen relaties heb geleerd en ook bij ieder stel terug zag in mijn werk als relatiecoach/relatietherapeut: er zijn dieperliggende oorzaken van alle relatieproblemen zoals ruzies, sleur, gebrek aan intimiteit, vreemdgaan.

En die dieperliggende oorzaken liggen in onszelf. Dus daar ligt ook de oplossing.

Hoe jouw wonden zich kunnen uiten in je relatie:

Ongezonde afhankelijkheid

Als er een ongezonde afhankelijkheid oftewel codependentie in jullie relatie is, dan probeer je iets bij je partner te halen, wat je als kind bij (één van) je ouders hebt gemist. Hierdoor ontstaan verstrengelingen in de relatie die vroeg of laat onhoudbaar worden. Je moeder- en of/ vaderwond aankijken en helen is de manier om hier uit te komen. Je gaat voelen dat je alles in jezelf hebt om gelukkig te zijn en kunt zo veel meer in vrijheid in verbinding zijn met je geliefde. 

Disbalans in mannelijke en vrouwelijke energie

Veel vrouwen met relatieproblemen hebben een disbalans in hun mannelijke en vrouwelijke energie. Bij veel vrouwen is er teveel mannelijke energie aanwezig en te weinig vrouwelijke energie. Hier weer balans in brengen is essentieel. Voor jezelf en voor (de passie in) je relatie. Dit vraagt om weer diep te verbinden met je lichaam en je gevoel en je hart te openen in alle kwetsbaarheid. Dan kan ook je speelsheid, sensualiteit en zachtheid weer meer gaan stromen. Door een betere verbinding met je lichaam, gevoel en intuïtie, kun je daarnaast beter gaan voelen wat jouw behoeften zijn ten aanzien van je relatie (en daarbuiten). 

Hechtingsangsten

Verlatingsangsten en bindingsangsten ontstaan door pijnlijke ervaringen in het verleden, meestal in de vroege jeugd. Als je ontdekt welke pijnlijke ervaringen dit zijn en leert hoe je zelf deze pijn kunt helen, nemen deze angsten af en daarmee ook de destructieve patronen die hieruit voortkomen, zoals jaloezie, controle, afwijzing, afsluiting. 

Destructieve patronen

Destructieve patronen in je relatie vinden hun oorsprong al in je kindertijd. In situaties waarin je je onveilig voelde, deed je wat elk kind doet: je afsluiten van je gevoel, zodat je de pijn niet meer voelde. Dit is een heel logische en natuurlijke overlevingsreactie.

De keerzijde is dat je je hierdoor als kind al afsloot van wie je werkelijk was. Je kon niet meer volledig jezelf zijn. Waarschijnlijk ben je op deze manier blijven omgaan met pijnlijke gevoelens. Ook in je relatie. Daardoor kun je niet volledig jezelf zijn, maar druk je emoties weg en gedraag je je zoals je hebt geleerd dat gewenst is. Bijvoorbeeld door te pleasen, jezelf wegcijferen, controle willen houden, kritisch zijn. Als je je bewust wordt van welke maskers jij opzet, kun je deze patronen gaan doorbreken en weer veel meer jezelf zijn. 

Oorzaken van relatieproblemen oplossen

Je eigen (relatie)wonden helen
Relatieproblemen zijn vaak enkel een symptoom van oude pijn en wonden die je in het verleden hebt opgelopen. Daarom is het zo belangrijk dat je voor gezamenlijke relatietherapie eerst je eigen wonden heelt (en bij voorkeur je partner ook). Zo werk je aan een gezond fundament in jezelf en dat werkt door in het fundament van je relatie.

1 daagse Core Wounds Release
Tijdens de 1 daagse Core Wounds Release nemen we samen een diepe duik in jouw rugzak en krijg je helder wat er in zit en maken we deze een stuk lichter. Zodat je meer in verbinding met je ware zelf komt en daarmee ook met je (toekomstige) partner.

We doen dit in de natuur. De natuur spiegelt jouw binnenwereld en kan jou helpen inzichten te krijgen. Daarnaast kom je door het bewegen meer in contact met je gevoel en intuïtie. Inzichten en doorbraken integreren zo dieper in je systeem.