Hoe je zelf een gelukkiger leven creëert

Herken je dat sleurderige gevoel dat elke dag weer hetzelfde is, dat je volledig wordt opgeslokt door dagelijkse beslommeringen en het zorgen voor anderen?

Het is druk op je werk en de dagen vliegen voorbij. Je hebt te weinig quality time voor jezelf en je gezin. Alsof je bijna geen tijd hebt om te genieten van het leven en écht gelukkig te zijn.

Voor mij was dit in ieder geval zo, een paar jaar geleden.

Ik voelde me onrustig, machteloos en verdrietig.

De tijd denderde hard door, de kinderen groeiden razendsnel op, mijn dagen waren gevuld met werken en zorgen. “Geniet ik wel van het leven?”, begon ik me af te vragen.

Zo begon mijn zoektocht naar geluk. Onder andere met een coach.

Daarbij ontdekte ik dat ook in periodes van hectiek en zorgen voor anderen, ik kon genieten van het leven. Door zelf anders mijn dagen te beleven.

Terugkijkend hebben twee stappen daartoe geleid:

 1. Ik ben meer vanuit mijn hart gaan leven.
 2. Ik ben bewust dankbaarheid gaan voelen.

Klinkt misschien vaag dit 🙂 maar lees verder. Ik maak het duidelijk.

Gelukkiger leven vanuit je hart

Via een oefening van mijn coach, leerde ik hoe ik meer bij mijn hart kon zijn.

Bij je hart zijn klinkt vaag, maar het is eigenlijk niet meer dan letterlijk met aandacht bij mijn hart zijn. Zoals je ook je aandacht richt op je knie als je jeuk hebt en begint te krabben.

Door mijn aandacht meer op mijn hartgebied te richten, kwam ik instant uit mijn hoofd en dichter bij mijn gevoel.

Zo kon ik mijn behoeften beter voelen en keuzes maken vanuit mijn hart in plaats vanuit mijn hoofd. Keuzes vanuit mijn hoofd waren meer gebaseerd op angst. Misschien herken je dit wel.

Die keuzes vanuit mijn hart matchten veel beter bij wat ik werkelijk wilde en nodig had, in plaats van alleen maar aan anderen te denken. Vanuit een angst om niet goed genoeg te zijn of niet goed te doen.

Gelukkiger leven via dankbaarheid

Ik leerde ook dat een gevoel van dankbaarheid direct leidt tot een gevoel van geluk.

Mijn coach gaf mij de opdracht om elke avond drie dingen op te schrijven waar ik dankbaar voor was. Zo kreeg ik waardering voor wat ik al had in mijn leven en ging door de dag heen zien hoe blij ik werd van kleine momenten als ik daar bewust bij aanwezig was.

Door het meer bij mijn hart zijn, was ik ook meer ‘aanwezig’ in het moment.

Ik had bijvoorbeeld veel meer oog voor hoe lief mijn kinderen met elkaar speelden, terwijl ik aan het koken was. Of voor een lieve opmerking of knuffel van mijn partner. Allemaal momenten die ineens instant een geluksgevoel creëerde. Dat ik voelde in mijn hele lijf.

Zo ontdekte ik dat iedereen zelf kan zorgen voor meer geluk in het leven :-). Wauw, gaaf besef!

Wil je ondersteuning?

Zelf aan de slag (gratis):

Innerlijk werk zelfstarter

Innerlijk werk zelfstarter

Ondersteuning bij het helen van jouw wonden:

Online programma ‘Heel jezelf’

Vrouwencoaching trauma

2 gedachten over “Hoe je zelf een gelukkiger leven creëert”

 1. Thanks dat je mij weer herinnerd hebt aan deze 2 waardevolle tips.
  Tip 2 ben ik algaan doen en ik eindig de dag met een veel fijner gevoel.
  Dank hiervoor.

  De 1e tipis voor mij veel moeilijker omdat er dan altijd emoties meekomen die me enorm kunnen overweldigen. Ik weet wel als ik daar doorheen kom is het een fantastich gevoel.

  Beantwoorden
  • Dankjewel voor je reactie, Anne. Fijn dat mijn blog waardevol voor je is. En dat de dankbaarheidsoefening je een fijner gevoel geeft aan het einde van de dag.
   Wat ik in jouw reactie teruglees, is dat je een sterke kant in je hebt, die door mogelijk overweldigende emoties heen kan komen en zich staande houdt om dan in een fantastisch gevoel terecht te komen. Super van je! 🙂

   Beantwoorden

Plaats een reactie