Hoe ontstaat verlatingsangst en codependentie

Veel vrouwen komen bij mij met relatieproblemen en dan met name verlatingsangst en codependentie. Niet zo gek, want ik heb zelf veel ervaring met deze dynamieken in relaties, dus ik ben expert geworden 😉

Deze angsten en dynamieken vinden hun oorsprong in je kindertijd.

Wat is codependentie

In het geval van codependentie bijvoorbeeld, heb je waarschijnlijk iets gemist bij je vader en/of je moeder. Je vader was bijvoorbeeld veel afwezig, waardoor je zijn steun hebt gemist. Of hij was niet echt de man in huis, waardoor jouw meer mannelijke kant minder is ontwikkeld. Je hebt dan bijvoorbeeld moeite met opkomen voor jezelf en grenzen stellen. 

Of je moeder was emotioneel niet beschikbaar. Waardoor je van haar liefde, troost en steun hebt gemist. Misschien mochten je emoties er niet zijn en heb je die weg moeten drukken. 

Doordat je dingen van je ouders hebt gemist, heb je ook niet van hen kunnen leren hoe je dat aan jezelf geeft. Je mist dan bijvoorbeeld het mechanisme hoe je jezelf liefde en troost geeft en dat emoties er helemaal mogen zijn. 

Dat neem je je verdere leven in en dus ook je relaties in. En zo ontstaat er ongezonde afhankelijkheid, omdat je onbewust die dingen probeert te halen bij je partner. Soms tref je juist een partner die dit ook niet kan geven en dan word je continu in die oude wonden getriggerd. 

Hoe ontstaat verlatingsangst

Verlatingsangst (en bindingsangst, wat eigenlijk dubbele verlatingsangst is) heeft vaak te maken met pijnlijke gebeurtenissen die je als kind – en soms later in relaties – hebt meegemaakt. Dit zijn ook wonden die triggeren in het dagelijks leven met een partner. 

Verlatingsangst en codependentie helen

Wat je hieraan kunt doen is het helen van deze wonden. Dus je moederwond, vaderwond en eventuele trauma’s helen. 

En door te leren om jezelf te geven wat je hebt gemist. Jezelf liefde geven, jezelf troosten en je emoties volledig toestaan en erkennen. Vaak ook leren om op te komen voor jezelf en grenzen te stellen. 

Daardoor word je heel in jezelf en ga je ervaren dat je al alles in jezelf hebt wat je nodig hebt. En dat je dus niet meer iemand anders nodig hebt om een leegte in jou op te vullen. Zo kom je los van afhankelijkheid en angsten en kun je veel meer vanuit vrijheid verbinden met je partner.

Wil je hier ondersteuning bij, dan is een 1 daagse in de natuur perfect voor jou. Omdat we dan juist de diepte in gaan en in beeld brengen welke wonden er nog in jouw rugzak zitten, die in je dagelijks leven en in je relatie getriggerd worden. Dit kan ook via mijn online audio-training ‘Heel jezelf’.

Hoe ontstaat verlatingsangst en codependentie

Wil je ondersteuning?

Zelf aan de slag (gratis):

Innerlijk werk zelfstarter

Innerlijk werk zelfstarter

Ondersteuning bij het helen van jouw wonden:

Online programma ‘Heel jezelf’

Vrouwencoaching trauma

Plaats een reactie