Hoe je meer jezelf kunt zijn – tips

Mijn vorige video ging al over meer jezelf zijn, door te stoppen met identificeren met je gedachten en emoties. Jij bent degene die gedachten en emoties ervaart, maar je bent ze niet. Deze video gaat ook over meer jezelf zijn door bewust te worden van allerlei delen die in jezelf aanwezig zijn (dit is bij ieder mens zo!). Ook geef ik tips welke eerste stap je kunt zetten naar meer bewustwording en daarmee meer jezelf zijn. Onder de video staat nog meer uitleg beschreven.

Als baby wordt je puur geworden, alle mogelijkheden zijn in potentie in je aanwezig. Of ze tot bloei komen, hangt af van je ontwikkeling. Sommige kanten van jou worden gewaardeerd en gestimuleerd, anderen worden afgekeurd of niet gezien.

Daardoor zijn bepaalde kanten van jou – ook wel delen genoemd – ver ontwikkeld en heel aanwezig in je leven. Vaak hebben ze vroeger voorkomen dat je pijn opliep. En ook als volwassenen blijven ze je beschermen. Echter, als zo’n deel van jou op de voorgrond staat, bepaalt dat deel ook welke keuzes je in je huidige leven maakt. De keuze komt dus niet uit jouzelf, maar uit dat deel in jou.

Voorbeelden van delen die vaak de overhand hebben bij mensen: pleaser, perfectionist, rem, criticus.

We hebben ook allemaal delen in onszelf verstoten – ook uit bescherming destijds -, een paar voorbeelden: speler, humorist, levensgenieter, rebel, artiest.

Doordat bepaalde delen aan het roer staat en anderen delen worden onderdrukt, ben je niet je ware zelf. Ook ligt burn-out op de loer:

  • Delen die op de voorgrond staan, zijn meestal gericht op het krijgen van waardering en bevestiging van anderen.
  • Het onderdrukken van delen kost onbewust veel energie.
  • Je voelt je uit balans, ervaart conflicterende gevoelens en stemmetjes.

Om weer meer jezelf te zijn en aan het roer te staan van je eigen leven, neem je de volgende stappen:

  • Je haalt de delen in je naar boven waar je uit bescherming afstand van hebt gedaan.
  • Je stopt met identificeren met delen die je uit bescherming overmatig hebt ingezet.

Wil je ondersteuning?

Zelf aan de slag (gratis):

Innerlijk werk zelfstarter

Innerlijk werk zelfstarter

Ondersteuning bij het helen van jouw wonden:

Online programma ‘Heel jezelf’

Vrouwencoaching trauma

Plaats een reactie