Meer jezelf zijn en loskomen van je gedachten en emoties

Deze video gaat over het stoppen met jezelf identificeren met je gedachten en emoties, zodat je meer in contact komt met je ware zelf. Jij bent het die gedachten en emoties ervaart, maar je bent ze niet. Door hiervan bewust te worden, kun je meer jezelf zijn.

Veel mensen identificeren zichzelf met hun gedachten en emoties. Zolang je je daar niet bewust van bent, staat dit je levensgeluk in de weg. Het is geweldig als je gaat merken dat gedachten en emoties iets in jou zijn, maar dat je dit niet bent. Jij bent degene die ze observeert.

Wat betreft gedachten kun je het vergelijken met het kijken van een goede film. Je kunt daar helemaal ingezogen worden en je bent je niet meer bewust dat je op de bank zit. Hetzelfde gebeurt als je je meegaat in je gedachten, je bent je niet meer bewust dat er nog een ‘jij’ is, degene die de gedachten hoort en ziet (en dus beslist er wel of niet naar te luisteren).

Voor emoties geldt dat je deze kunt zien als een groot meer, en jij zit aan dit grote meer. Een trigger kun je zien als een steen die in jouw meer wordt gegooid. Er ontstaat beweging en spetters – net als de emoties in jou – en jij observeert dat terwijl je aan het meer blijft zitten. Als je blijft zitten, zal het meer uiteindelijk weer rustig en glad worden, net als dat emoties tot rust komen als je ze accepteert en erin ontspant (dus niet wegdrukt). Je bent niet je emoties, je ervaart ze.

Je kunt jezelf helpen door dit te veranderen in je taal. Zeg niet meer: ik ben verdrietig, maar: iets in mij is verdrietig. Hiermee stop je met jezelf identificeren met een gevoel. Want jijzelf bent meer dan dat gevoel of die gedachte.

Hier bewust van worden, helpt jou om meer jezelf te zijn en aan het roer te komen van je eigen geluk.

Wil je ondersteuning?

Zelf aan de slag (gratis):

Innerlijk werk zelfstarter

Innerlijk werk zelfstarter

Ondersteuning bij het helen van jouw wonden:

Online programma ‘Heel jezelf’

Vrouwencoaching trauma

Plaats een reactie