Verlatingsangst helen & codependentie doorbreken

Verlatingsangst helen

15 jaar lang heb ik enorm last gehad van verlatingsangst. In die jaren heb ik twee lange relaties gehad, die (onder andere) door mijn verlatingsangst enorm moeizaam waren. Slopende ruzies, steeds weer in angst schieten, controledrang, doodvermoeiend. Mijn afhankelijkheid aan mijn toenmalige partner(s) (codependentie), maakte de dynamieken in de relatie alleen maar destructiever.

Pas sinds twee jaar ongeveer kan ik zeggen dat ik mijn verlatingswond heb kunnen helen, waardoor ik nu eindelijk de relatie heb waar ik als jong meisje al van droomde. Nog steeds wordt de verlatingsangst nog wel eens getriggerd, maar dit gaat veel milder en zonder destructief gedrag. Omdat de oorsprong van mijn verlatingsangst helder is, weet ik ook wat ik zelf kan doen, als het weer even op de loer ligt. Dit geeft zo veel rust, vrijheid, kracht en vertrouwen. Zowel in mijzelf als in de verbinding met mijn geliefde.

Codependentie doorbreken

Hoe verlatingsangst en codependentie erbij mij uit zag

Toen ik last had van verlatingsangst voelde ik enorme onrust als ik alleen was. Ik was jaloers als mijn partner contact had met een andere vrouw. Ook had ik continu bevestiging van hem nodig in de vorm van tijd en aandacht. En als dit er even niet was, voelde ik me meteen bang en onbelangrijk. Ik was wantrouwend en controlerend en ging in de weerstand als hij iets leuks voor zichzelf wilde doen, een nieuwe klus aannam (dus meer tijd van huis zou zijn) of met anderen afsprak. Want dan was ik weer alleen en wie weet wie hij zou tegenkomen. Ik was extreem op hem gericht en of ik het nog was voor hem. Kortom, claimend gedrag waar ik me ook nog eens enorm voor schaamde

Als we ruzie hadden, dan raakte ik compleet in paniek en deed ik er alles aan om zo snel mogelijk de verbinding te herstellen. Vaak nam ik de schuld op me en stelde ik geen grenzen. Alles om er maar voor te zorgen dat ik zou kunnen krijgen wat ik mezelf niet kon geven, namelijk aandacht, liefde, troost, erkenning. Met als resultaat dat ik steeds aan mijn eigen gevoelens en behoeften voorbij ging en deze ook niet uitte, uit angst om afgewezen te worden en alles weer te verliezen. Codependent gedrag wat destructief was voor onze verbinding. Ook raakte ik de verbinding met mezelf steeds meer kwijt en raakte ik uitgeput

Herken je je in mijn verhaal?
Hieronder lees je over de oorsprong van verlatingsangst en codependentie, de uitwerking ervan op je relatie(s) en wat mij heeft geholpen om uiteindelijk mijn verlatingsangst te helen en codependentie te doorbreken.

Ik geef alles wat voor mij en anderen heeft gewerkt om van verlatingsangst en codependentie af te komen, graag door aan jou via een audio-training ‘Heel Jezelf’ (€88,-).

De oorsprong van verlatingsangst en codependentie

Als je je herkent in mijn verhaal, weet dan dat je niet alleen bent en weet ook dat jij geen verlatingsangst en codependentie BENT. Het zijn maskers en delen in jou, vanwege wonden die je hebt opgelopen in je kindertijd. 

Verlatingswond
Je hebt dus geen verlatingsangst, je hebt een verlatingsWOND. Er zijn één of meer gebeurtenissen geweest in je jeugd (of misschien later in relaties) die zeer pijnlijk waren, waar je niet de liefdevolle steun kreeg die je nodig had. De pijn hiervan zit nog in jou. 

Vaderwond en moederwond
En je bent dus niet codepedent, je hebt een vaderwond en/of moederwond. Je hebt als kind dan iets bij je vader en/of moeder gemist, bijvoorbeeld liefde, knuffels, steun, erkenning van je emoties, aanwezigheid. Dat is voor een kind al pijnlijk op zich. Hier bovenop komt dat je het daardoor ook niet geleerd hebt om dit aan jezelf te geven. Hierdoor blijf je dit zoeken bij anderen en als dit niet lukt of het valt (even) weg, worden deze wonden getriggerd. 

Verlatingsangst en codependentie in de liefdesrelatie
Vaak worden deze wonden vooral in een liefdesrelatie regelmatig opengetrokken, omdat je met je partner een hechting hebt die je met niemand anders hebt. Daardoor staat er veel op het spel. En aangezien veel mensen in hun jeugd bepaalde wonden oplopen (hoe goed onze ouders ook hun best deden), is de kans dat jouw partner ook wonden heeft, vrij groot. 

Dit kan ertoe leiden dat jullie elkaar vaak en diep triggeren, met veel heftige ruzies, pijn en verdriet tot gevolg. 

Op het moment dat je nu diep geraakt wordt, ben je in directe verbinding met de wond die daaraan ten grondslag ligt.
In feite voel je weer de pijn die je ook als kind hebt gevoeld. Omdat je niet weet hoe je met die pijn kunt omgaan, doe je wat je als kind ook deed: de pijn wegdrukken. Hierdoor kom je in een overlevingsstand, waarin je dingen doet en zegt die destructief zijn voor de verbinding met je partner en de veiligheid en het vertrouwen tussen jullie. 

Hoe jouw wonden zich kunnen uiten in je relatie:

Ongezonde afhankelijkheid

Als er een ongezonde afhankelijkheid oftewel codependentie in jullie relatie is, dan probeer je iets bij je partner te halen, wat je als kind bij (één van) je ouders hebt gemist. Hierdoor ontstaan verstrengelingen in de relatie die vroeg of laat onhoudbaar worden. Je moeder- en of/ vaderwond aankijken en helen is de manier om hier uit te komen. Je gaat voelen dat je alles in jezelf hebt om gelukkig te zijn en kunt zo veel meer in vrijheid in verbinding zijn met je geliefde. 

Disbalans in mannelijke en vrouwelijke energie

Veel vrouwen met relatieproblemen hebben een disbalans in hun mannelijke en vrouwelijke energie. Bij veel vrouwen is er teveel mannelijke energie aanwezig en te weinig vrouwelijke energie. Hier weer balans in brengen is essentieel. Voor jezelf en voor (de passie in) je relatie. Dit vraagt om weer diep te verbinden met je lichaam en je gevoel en je hart te openen in alle kwetsbaarheid. Dan kan ook je speelsheid, sensualiteit en zachtheid weer meer gaan stromen. Door een betere verbinding met je lichaam, gevoel en intuïtie, kun je daarnaast beter gaan voelen wat jouw behoeften zijn ten aanzien van je relatie (en daarbuiten). 

Hechtingsangsten

Verlatingsangsten en bindingsangsten ontstaan door pijnlijke ervaringen in het verleden, meestal in de vroege jeugd. Als je ontdekt welke pijnlijke ervaringen dit zijn en leert hoe je zelf deze pijn kunt helen, nemen deze angsten af en daarmee ook de destructieve patronen die hieruit voortkomen, zoals jaloezie, controle, afwijzing, afsluiting. 

Destructieve patronen

Destructieve patronen in je relatie vinden hun oorsprong al in je kindertijd. In situaties waarin je je onveilig voelde, deed je wat elk kind doet: je afsluiten van je gevoel, zodat je de pijn niet meer voelde. Dit is een heel logische en natuurlijke overlevingsreactie.

De keerzijde is dat je je hierdoor als kind al afsloot van wie je werkelijk was. Je kon niet meer volledig jezelf zijn. Waarschijnlijk ben je op deze manier blijven omgaan met pijnlijke gevoelens. Ook in je relatie. Daardoor kun je niet volledig jezelf zijn, maar druk je emoties weg en gedraag je je zoals je hebt geleerd dat gewenst is. Bijvoorbeeld door te pleasen, jezelf wegcijferen, controle willen houden, kritisch zijn. Als je je bewust wordt van welke maskers jij opzet, kun je deze patronen gaan doorbreken en weer veel meer jezelf zijn. 

Verlatingsangst helen en codependentie doorbreken

Wat het voor mij destijds extra pijnlijk maakte, is dat juist door de verlatingsangst en codependentie, ik in situaties kwam waar ik zo bang voor was. Want met mijn gedrag beklemde ik mijn partner enorm en wilde hij alleen maar meer tijd voor zichzelf. In de tijd die we wel samen waren, was ik daar zo krampachtig mee bezig, dat het alsnog niet lekker stroomde. En tijdens ruzies maakte de paniek in mij de strijd alleen maar heftiger. 

Ik verlangde zo naar rust, stabiliteit, liefde, steun, begrip vertrouwen en veiligheid. Op een gegeven moment kwam de klik wel dat ik daarvoor zelf aan het werk mocht gaan. Jarenlang heb ik gezocht naar een manier om van mijn verlatingsangst en codependentie af te komen. Therapieën, coaching, boeken, workshops, ceremonies. Alleen greep ik aan om ‘beter te worden’. 

En ja, ik durf nu vanuit volle overtuiging te zeggen dat ik mijn verlatingsangst geheeld heb en de vervelende codependentie dynamieken heb kunnen doorbreken. Dat wil niet zeggen dat ik nooit meer ergens in geraakt wordt, wel gaat dit veel zachter en op een manier die niet destructief is voor mezelf en mijn omgeving. 

Een trigger is nu kans om mezelf weer een stukje verder te helen en om juist dieper te verbinden met mijn partner. Doordat ik in verbinding ben met mijn eigen gevoelens en deze kan uiten, zonder dat ik iets nodig heb van hem. Ik vind het nu heerlijk om alleen te zijn. Ik kan in mezelf voelen dat ik alles in mezelf heb om gelukkig te zijn en dus geen partner nodig heb. Van daaruit kan ik in vrijheid kiezen om bij hem te willen zijn. De krampachtigheid is verdwenen en de grap is dat daardoor alles in de liefde juist veel meer stroomt. Er is meer van alles wat ik vroeger juist zo miste. 

Heling, heel zijn, heelheid, zelfliefde
De pijnlijke leegte in mij die ik vroeger vaak ervaarde – en probeerde op te vullen met de liefde van mijn partner – is er niet meer. Mijn spreekwoordelijke emmer is veel voller van zichzelf en als deze wat leegraakt, weet ik hoe ik deze zelf weer kan aanvullen. 

Ik voel me ‘heel’, alles zit in mij wat ik nodig heb. Ik heb niemand anders meer nodig. Ik geef mezelf liefde en hoef ik niet meer te ‘halen’. Heelheid & zelfliefde. Termen waar ik vroeger enorm jeuk van kreeg. Ik kon er helemaal niets mee. 

M’n nekharen gingen overeind staan van een zin als: Je kunt pas van een ander houden als je van jezelf houdt. 

Nu weet ik dat het me zo triggerde, omdat ik er juist wat mee te doen had. En nu ik weet hoe dat voelt en hoe je het kunt bereiken, omarm ik ze helemaal. 

Hoe ik je kan helpen je verlatingsangst te helen

Het is mijn passie om jou een jarenlange zoektocht te besparen en de sleutels door te geven die jou helpen met het helen van verlatingsangst en het doorbreken van destructieve patronen als codependentie. 

Zodat je hetzelfde gevoel van heelheid, vrijheid, zelfvertrouwen en zelfliefde mag gaan ervaren zoals ik dat nu doe. En alles in je leven meer gaat stromen, ook de liefde! 

Mijn ervaring is dat je je uiteindelijk heling zelf doet, in je eigen omgeving, met de triggers uit je dagelijks leven. Dus niet in een therapieruimte met een therapeut. De essentie van wat ik doe is daarom dat je leert hoe je jezelf kunt helen

Daarvoor heb je het volgende nodig:

  • Helderheid in de oorsprong van je verlatingsangst en codependentie: welke wonden heb je in het verleden opgelopen.
  • De juiste tools om deze wonden – stapje voor stapje – steeds verder ZELF te helen. 
  • De juiste tools om beter met je dagelijkse triggers om te gaan en hoe je deze triggers inzet voor je zelfheling. 

Audio-training ‘Heel Jezelf’
Wil je laagdrempelig en zelf aan de slag met het helen van je verlatingsangst en andere problemen en blokkades? Voor €88,- ontvang je mijn complete audio-training, waarmee je alles ontvangt wat je nodig hebt om zelf je helingsproces aan te gaan. Lees meer over de audio-training >>