Geluksvideo 4: Zelfliefde

Mijn laatste blogs gingen allemaal over hoe je meer geluk in je leven brengt. Eerst het openen van je hart, dan het voelen van dankbaarheid voor de kleine dingen in je leven en vervolgens een staat van dankbaarheid in jezelf oproepen om je staat te veranderen. Deze post gaat over zelfliefde, de volgende stap naar meer geluk in je leven.

Gebrek aan zelfliefde is een issue bij heel veel vrouwen.

Wat zelfliefde is

Zelfliefde is dat je positief over jezelf praat en een positieve innerlijke stem hebt. Dat je goed voor jezelf zorgt en tijd vrij maakt voor de dingen die je leuk vindt om te doen. Dat je keuze maakt vanuit je hart en dat je geen dingen doet omdat een ander dat wilt.

Wat gebeurt er bij een gebrek aan zelfliefde

Veel vrouwen hebben een gebrek aan zelfliefde. Dat uit zich dan in het tegenovergestelde. Veel vrouwen praten ontzettend negatief over zichzelf en tegen zichzelf. Dat ondermijnt natuurlijk enorm je zelfbeeld. Veel vrouwen maken geen tijd voor zichzelf, de prioriteit ligt bij het zorgen voor anderen, daarin cijferen ze zichzelf weg. Het maken van keuzes is lastig, omdat je bij weinig zelfliefde vaak niet eens voelt wat je zelf wilt. Daarom doe je vooral wat anderen willen, om hen blij te maken en zo liefde te krijgen.

Zelfliefde en relaties

Daarnaast werkt het ook door in relaties. Want als je niet van jezelf houdt, dan heb je je partner nodig om toch liefde te krijgen. Vaak heb je dan verlatingsangst en ben je afhankelijk van de ander. Je maakt de ander verantwoordelijk voor je geluk. Als die ander weg zou vallen, zou je niet gelukkig zijn en zou je geen liefde ervaren.

Als je die liefde al in jezelf ervaart, is het heel fijn om samen te zijn met je partner, maar je hebt hem niet nodig om gelukkig te zijn.

Wat je kunt doen

Als je wel zelfliefde ervaart, dan heb je compassie voor jezelf, een positieve innerlijke stem, maak je tijd vrij voor jezelf en maak je keuzes vanuit je hart. Dan doe je geen dingen alleen omdat een ander dat wilt.

Dat is essentieel voor het geluk in je leven.

De eerste stap is om je er bewust van te worden. Neem eens waar hoe je in je hoofd met jezelf praat. Is dat liefdevol, aardig en mild (zoals je tegen je kinderen, partner en vriendinnen praat) of ben je erg kritisch en negatief?
Dat is wat je niet wilt en wat je wilt omkeren.

Je zou elke avond drie complimenten aan jezelf kunnen opschrijven voor het slapen gaan. Complimenten over wie je bent of wat je die dag gedaan hebt.

Gratis dankbaarheidsdagboek

Bij mijn vorige video’s over dankbaarheid heb ik het dankbaarheidsdagboek aan je aangeboden. Mocht je deze nu gebruiken, dan ben je ook op het gebied van zelfliefde op de goede weg. De laatste vraag in het dagboek is namelijk gericht op het creëren van een positieve innerlijke stem.

Heb je het dagboek nog niet en wil je er mee aan de slag? Stuur mij een e-mail contact@lieskescholtus.nl.

Wil je ondersteuning?

Zelf aan de slag (gratis):

Innerlijk werk zelfstarter

Innerlijk werk zelfstarter

Ondersteuning bij het helen van jouw wonden:

Online programma ‘Heel jezelf’

Vrouwencoaching trauma

Plaats een reactie